Soting av ruter 2024

Her gir vi svar på mange av spørsmålene som pleier å dukke opp når det er snakk om å tone eller sote rutene på bilen med solfilm.


Å tone bilruter kan være både enkelt og billig, eller avansert og kostelig. Uansett hvilken type solfilm man velger for å tone rutene, er det viktig å velge en solfilm av høy kvalitet for å få best utseende og komfort. Skal du gjøre jobben på egenhånd, bør du passe på å velge en tilpasset solfilm for å forenkle jobben. Det sparer deg mange timers arbeid.

ton eller sot bilruter

Vanlige spørsmål om tonede bilruter

Er det lovlig å tone vinduene med solfilm?

Ja, det er lov. Solfilter som f.eks. påsprøytet eller påklebet film tillates ikke på noen del av vinduene som fører skal ha sikt gjennom (frontvindu og sidevinduer foran). Utrykningskjøretøys blå lys skal i alle tilfelle kunne ses gjennom bakvindu i motorvogn hvor innvendig speil kreves.

Hvorfor skal jeg tone eller sote rutene på bilen min?

Å tone bilrutene gjør man først og fremst for å få solbeskyttelse. De fleste tenker nok at man toner bilrutene mørke fordi man vil ha et stilig utseende på bilen, men en mørk solfilm sørger i tillegg for at bilen blir mer avkjølt. En solfilm av høy kvalitet reduserer en stor del av varmestrålingen fra solen, og senker temperaturen i bilen betraktelig, noe som ikke bare verdsettes av føreren, men dessuten av både hunder og barn som er med i bilen. De fleste som toner bilrutene med solfilm, opplever også at man kan redusere bruken av bilens aircondition, noe som bidrar til å senke bilens drivstofforbruk. Dessuten gir en mørk solfilm god beskyttelse mot innsyn i bilen, noe som minsker risikoen for innbrudd, dersom man har glemte verdisaker liggende fremme.

Når for tiden er det dessuten mange som bekymrer seg for solens stråling, og hvordan dette påvirker helsen. Ved å montere solfilm på bilen kan man redusere svært mye av solens UV- og IR-stråling. Er man bekymret for huden, eller dersom man har en jobb som innebærer at man tilbringer mye tid i bilen, og utsettes for mye sol, kan det være bra å tone rutene med solfilm for både komfort og av sikkerhetsgrunner. Vil man ikke ha en mørk solfilm, finnes det lyst tonede solfilmer som har som viktigste oppgave å nettopp redusere varme og stråling. Les mer om ulike typer av solbeskyttelse til bil.

Kan man tone eller sote allerede fabrikktonede bilvinduer med solfilm?

Det går selvfølgelig fint å sote rutene ved å montere solfilm på allerede fabrikktonede bilruter. Fabrikktonede ruter er vanligvis sotet ved at selve glasset er tonet – dvs. farget – så det blir altså ikke film på film. En vanlig bilrute som ikke er sotet, har vanligvis en naturlig toningsgrad på 15–25 %, i og med at glasset ikke er helt krystallklart. En fabrikktonet bilrute ligger normalt på 25–30 % toningsgrad, men kan naturligvis variere avhengig av produsent og kundens ønske. 

Hvilken toningsgrad skal man velge?

Uansett hvilken toningsgrad du velger på solfilmen for å tone eler sote rutene på bilen din, har du alltid en god varmereduksjon og god sikt ut, selv ved mørkekjøring, gitt at du velger en solfilm av god kvalitet. Velg derfor toningsgrad på solfilmen utfra hva slags utseende du vil at bilen skal ha, samt hvor mye innsyn du ønsker eller trenger i bilen. Toningsgrader over 75% gir som oftest helt svarte ruter, "limo-look" og null innsyn i bilen. Toningsgrader under 75% gir inntrykk av at bilen har svarte ruter, men har delvis innsyn. Toningsgrader under 50 % er «gjennomsiktige», og gir et mer diskré utseende med godt innsyn. Lys solfilm brukes hovedsakelig til å senke varmen fra solen i bilen, uten å begrense sikten gjennom f.eks. de fremre rutene på bilen.

Hva koster det å tone eller sote rutene?

Prisen for å tone rutene på en bil, avhenger av hva slags film man velger. Gjør du jobben selv, og velger en tilpasset og avtagbar solfilm, koster det ca. 600–800 kr (avhengig av antall ruter) for alle ruter bak førerplass. Vil du heller ha limfilm av høy kvalitet, må du regne med det dobbelte, men da med risikoen for å mislykkes dersom du ikke er proff. Skal et bilpleiefirma tone rutene med limfilm, må du regne med en pris fra 3000 kr og oppover. 

Kan man tone eller sote rutene selv?

Ja, man kan gjøre jobben selv og spare en ganske mye penger på det, fremfor å levere inn bilen til et bilpleiefirma som tar seg godt betalt for jobben. Uansett om du velger å tone rutene på bilen din med avtagbar solfilm, eller med lim-montert solfilm – såkalt proff-film – kan du i dag kjøpe den ferdig tilpassede som passer rutene på akkurat din bilmodell, for å forenkle jobben.

Er det vanskelig å tone rutene selv?

Nei, det er ikke vanskelig å tone rutene på bilen selv, dersom du velger en tilpasset, avtagbar solfilm. En slik type solfilm krever ingen forkunnskaper eller spesialverktøy. Det holder at du er normalt fingernem og litt nøye. Velger du en lim-montert solfilm, må du være kyndig og ha en del spesialverktøy for å få et vellykket resultat. Les mer om hvordan du monterer solfilm selv.

Ton med lim-film, eller limfri film?

Tradisjonell solfilm med lim er vanligvis produsert i polyester, som er en stiv termoplast som mykner ved smelting. For å montere solfilm med lim på en buet rute, kreves det at man varmer og krymper solfilmen for å forme den etter rutens form, alternativt at man skjøter solfilmen i remser over de buede områdene. Solfilm med lim har svært lett for å få folder. Har det blitt en fold i solfilmen, er det svært vanskelig å trylle den bort for å ikke kunne se den. Å montere tradisjonell solfilm med et perfekt resultat, krever enorm kunnskap samt spesialverktøy. Derfor kalles slik solfilm ofte «proff-film».  


Limfri solfilm for toning eller soting av bilruter er produsert i myk PVC, og trenger ikke varmes, krympes, formes eller skjøtes for å monteres på en buet rute. Solfilmen er så tynn og tøyelig at den flyter ut, og former seg etter rutens hvelving på egenhånd. Solfilmen fester seg ved statisk vedheft, som fører til at den sitter like godt fast som tradisjonell solfilm med lim, men enkelt kan tas av og remonteres om og om igjen uten risiko for bobler, folder eller riper. Å montere avtagbar solfilm med et vellykket resultat, krever ingen forkunnskaper eller spesialverktøy, kun at man er nøyaktig og metodisk.

Kan man tone oppvarmede ruter med solfilm?

Ja, det går fint å montere solfilm på oppvarmede ruter. Stadig flere biler får eloppvarmede ruter, dvs. ruter uten de klassiske trådene som ligger utenpå ruten, og da er naturligvis ikke noe problem å montere solfilmen. På ruter som har utenpåliggende varmetråder, er det vanligvis heller ikke noe problem å montere solfilm, så lenge man ikke skraper for hardt, slik at man skader varmetrådene, og at man er nøye med å presse ut all monteringsvæske slik at filmen kommer helt inntil ruten. Det viktigste å tenke på når man toner oppvarmede ruter med solfilm, er å ikke slå på varmen på et par dager etter at man har montert filmen, slik at det får tørket og festet seg skikkelig først. 


Ton eller sot rutene med EVOFILM®

EVOFILM® er en limfri, avtagbar solfilm av høyeste kvalitet, som beskyttelser svært bra mot UV- og IR-stråling. EVOFILM® er enkel å montere med et vellykket resultat, uten hverken forkunnskaper eller spesialverktøy. EVOFILM® levereres tilpasset til alle bilmodeller for rask og enkel montering. Pris fra 199 kr.


Solfilm EVOFILM®